Hva kan man låne penger til?

Det sier kanskje seg selv at man med et boliglån låner penger til bolig, og at et billån er for deg som skal kjøpe bil. Men hva hvis man har lyst til å reise bort eller kjøpe seg nye møbler? Finnes det da noe eget «reiselån»? Og kan man egentlig låne penger til akkurat hva man vil? Disse spørsmålene, og noen flere, skal du få svar på i denne artikkelen.

Du disponerer pengene på hva du selv vil

Det høres kanskje for godt ut til å være sant, men det er det altså ikke. Gjennom et forbrukslån kan man låne penger til akkurat hva man vil. Enten det er ferie eller oppussing. Eller en tur på byen med kompisene, eller noe helt annet. Siden banken ikke spør hva du skal låne til, så er det naturligvis helt og holdent opp til deg hvordan du disponerer pengene.
Nettopp det er en av de store fordelene med forbrukslån, som vi tror en av årsakene til at disse lånene er såpass populære som de er. Du kan for eksempel kjøpe deg ny bil eller båt med et slikt lån, og sette av litt penger til drivstoff, ekstrautstyr eller hva det enn måtte være.

Dårligere vilkår på grunn av lave renter

Mens boligrenten ligger på et nivå på rundt 3% i skrivende stund, så binder man seg her til å bruke lånesummen på bolig/eiendom. Det samme gjelder for billån, der man ofte får 5% rente, og må stille med bilen som sikkerhet.
Når det kommer til generelle lån til forbruk, så blir vilkårene noe dårligere. Her stiller man ikke med sikkerhet, som gjør at banken tar den største risikoen i forbindelse med utlånet. Derfor må man regne med en effektiv rente på opp mot 15-20 prosent i mange tilfeller. Å låne til generelt forbruk er derfor vesentlig dyrere, men til gjengjeld så er det ofte mindre summer man låner slik at totalkostnaden uansett ikke trenger å bli enorm.

Hva skal til for å få innvilget en søknad om kreditt?

Det er heller ikke veldig vanskelig å få tak i et slikt lån. Faktisk så er det langt verre å få et bolig- eller billån, siden disse lånene ofte krever både sikkerhet og egenkapital. Med et forbrukslån holder det at du har fast inntekt og er av myndig alder, så får man som regel låne. Forutsatt at man har en inntekt som samsvarer med det beløpet man ønsker å låne, naturligvis.

For du kan søke om lån på opp mot 600 000 kroner, og da uten å stille sikkerhet. Dette krever riktignok en relativt høy inntekt. I tillegg til dette må man være minst 18 år gammel for å søke forbrukslån, men enkelte banker er enda strengere enn som så. I tillegg nytter det ikke å søke lån hvis man har betalingsanmerkninger eller inkassosaker. I slike tilfeller bør man kanskje uansett sørge for å kvitte seg med disse før man begir seg ut på et nytt «gjeldseventyr». Til slutt så er man også nødt til å være norsk statsborger for å ta opp lån i Norge.