Refinansiering av boliglån

Når man leser om refinansiering, så er det stort sett forbrukslån som nevnes. Eier du egen bolig, så har du trolig et lån som koster langt mer enn et gjennomsnittlig forbrukslån. Hvorfor er det da så få som snakker om refinansiering av boliglån? Det er spesielt i markedet for lån til bolig at renten forandrer seg hyppig, så her er det absolutt rom for å fornye seg. Faktisk så bør man refinansiere renten minst annen hvert år!

Hvordan refinansiere boliglånet

Å refinansiere et boliglån er i de fleste tilfeller enklere enn å refinansiere et typisk lån uten sikkerhet. Dette fordi at man mange ganger kan slippe unna uten å bytte bank, fordi banken er villig til å forhandle om renten. Når man snakker om forbrukslån så er det sjeldent noe forhandlingsrom om renten – i så fall må det være kun enkelte banker som tilbyr det.
Alt du behøver å gjøre er å kontakte kundebehandleren i banken din. Det kan være lurt å forberede seg, for eksempel ved å søke om lån i en annen bank først. Da kan du si til rådgiveren din at du får så og så mye lavere rente hvis du skifter bank, og at du følgelig vurderer det. De fleste banker vil da senke renten din slik at du slipper å bytte bank.

Mye penger å spare

Om du lurte på hvorfor du bør refinansiere boliglånet, så er det i bunn og grunn for å spare penger. Rentenivået på boliglån forandrer seg ikke bare fra år til år, men ofte fra måned til måned. En renteforskjell på bare noen få prosentpoeng kan utgjøre flere hundrelapper i måneden, ettersom boliglånene ofte er av en nokså stor størrelse.
Senker man for eksempel renten fra 3 prosent til 2 prosent på et boliglån, så vil det være snakk om en innsparing på flere tusenlapper årlig. Som regel er det sjeldent man får refinansiert til en så stor forskjell, men har man ikke forhandlet om renten på en stund er det godt mulig.

Sammendrag

Å refinansiere boliglånet er gjort på bare noen minutter, og i et marked der renten forandrer seg fra år til år så er det lurt å gjøre dette jevnlig. Potensielt kan man spare flere tusenlapper årlig bare på at renten blir redusert litt, ettersom det er snakk om såpass store summer når man låner til bolig. En enkel huskeregel er at man bør refinansiere minst annen hvert år.