Dette bruker vi nordmenn forbrukslån til

Interiør til boligen, ferie i utlandet og oppussing hjemme står på toppen over hva nordmenn bruker forbrukslånet til. Men takket være strengere lånekrav fra regjeringen når det kommer til boliglån, ser vi en ny, økende trend. Nemlig at unge i etableringsfasen tar opp forbrukslån for å dekke den manglende egenkapitalen ved boligkjøp. Urovekkende mener enkelte, mens andre igjen ikke ser de helt store problemene med det.

Hjemmet står øverst på listen

Faktisk så er det hjemmet vårt vi bryr oss mest om – kanskje ikke så overraskende. For blant de mest brukte tingene med penger fra et forbrukslån, så er det oppussing og interiør/møbler som står øverst på listen. Siden man ikke er nødt til å oppgi hvorfor man tar opp lånet, så er statistikken naturligvis basert på undersøkelser, men denne listen gir deg en viss pekepinn på hva vi liker å bruke de lånte pengene på:

  • Reiser til utlandet – ferie og rekreasjon
  • Oppussing hjemme – kjøkken, bad, soverom, kjellerstuer etc.
  • Interiør og møbler – ny TV, ny sofa? Du er ikke alene om det
  • Nedbetaling av annen gjeld – forbrukslån kan være en fin erstatter for kredittkort
  • Bil, båt, hytte – dyrere gjenstander som dette kan fort finansieres med forbrukslån
  • Egenkapital – manglende egenkapital til boliglån blir nå finansiert gjennom slike lån

Skal vi tro siden forbrukslån.no, er det vanlig at flere banker og långivere tilbyr fleksible nedbetalingsordninger på forbrukslån. Det passer særlig bra hvis det er snakk om store investeringer i hjemmet.

Hva bør du låne til?

Det finnes naturligvis ikke noe fasitsvar på hva man bør låne penger til. Regelen er enkel – du kan låne til akkurat hva du vil. Banken kommer ikke til å spørre hvorfor du låner pengene, om annet for statistiske årsaker. Kjøp deg ny bil, og bruk resten av pengene på fyll og fanteri. Eller bruk litt penger på oppussing, og litt på nedbetaling av regninger.

Det er nemlig helt opp til deg. Men som eksperter på økonomi anbefaler vi naturligvis at man aldri låner mer enn man trenger, og heller ikke til ting man virkelig ikke trenger. For eksempel er det sjeldent nødvendig å bruke 20 000 på en ny sofa – med lånte penger. Rentekostnadene blir i lengden ikke verdt det!

Nordmenn er glade i å låne penger, og ferie og oppussing er blant de to tingene vi bruker aller mest lånte penger på. Den totale husholdningen til nordmenn er stadig økende, så at noen vil gå på en smell, er kanskje naturlig. Heldigvis betales så mye som 9 av 10 forbrukslån tilbake i henhold til nedbetalingsplanen, så vi ser ingen veldig urovekkende signaler i nordmenns lånetrender per nå.

Fordeler når et lånet mangler krav til sikkerhet

I lånebransjen skiller man i all hovedsak mellom to typer lån. Det er lån der låntakeren må stille med sikkerhet, og lån der man ikke behøver å gjøre det. Førstnevnte er typisk et boliglån, eller et billån fra en bank eller forhandler. Når man snakker om lån uten sikkerhet, så er det stort sett forbrukslån det dreier seg om. Men hva betyr det egentlig at sikkerhet ikke er nødvendig, og hvilke fordeler fører dette med seg?

Du trenger ikke egenkapital for å få kreditt

Den fremste fordelen med å ta opp et usikret lån er at man søker på bakgrunn av inntekt, og ikke oppsparte midler eller verdier i eie. Man kan derfor søke om et slikt lån så lenge man har fast jobb og noen lønnsslipper å vise til, selv om man skulle ha null kroner på konto og verken eie bolig, bil eller noe annet verdifullt.

Dette er en stor fordel for deg som trenger penger, men som aldri har vært særlig flink til å spare. Det kan dessuten være en inngangsbillett til boligmarkedet i seg selv, ettersom et forbrukslån faktisk kan brukes som egenkapital ved boligkjøp.

Du må ikke være boligeier

Og selv om det å være inne på boligmarkedet er en stor fordel, så er det svært mange nordmenn som leier fremfor å eie. Allikevel vil man kanskje ha behov for å låne penger, og da er det en stor fordel at usikrede lån ikke stiller krav om pant i bolig. Ved et sikret lån så er det nettopp denne panten som vanligvis fungerer som sikkerhet, men ved et forbrukslån er dette ikke et tema.

Faktisk ville det allikevel ha vært gunstig å kunne stille boligen som sikkerhet hvis det hadde vært mulig. Dette fordi man da kunne ha fått lavere rente, men for de fleste banker vil dette uansett ikke være aktuelt. Banken tjener nemlig gode rentekroner på å tilby usikrede lån, på grunn av den høye risikoen slike lån medfører for bankens del.

Du disponerer midlene slik du selv vil

En tredje fordel med at lånene ikke har sikkerhet, er at det ikke finnes noen bruksbegrensninger. Låner man penger til bolig, så er pengene øremerket til nettopp dette. Hvor hardt banken håndhever denne praksisen er nok varierende, men i utgangspunktet er det altså slik at man ikke kan reise på ferie med penger fra et boliglån.

Et usikret lån har dermed ikke noe slik regelverk. Gjør som andre nordmenn – lån til oppussing, ferie, kjøp av bil eller hva som helst annet. Du kan rett og slett tenke at du låner til forbruk, og hva som er forbruk er vel helt individuelt?

Det er definitivt mange fordeler når et lån er uten sikkerhet. Blant de tre største fordelene er det at man ikke behøver å stille med egenkapital for lånet, samtidig som man ikke trenger å stille med pant i bolig eller eiendom. Dette gjør at lånene er tilgjengelig for folk flest, forutsett at man har fast jobb. Den tredje fordelen er at man selv kan disponere de lånte midlene akkurat slik man vil, og kjøpe seg det man trenger eller har lyst på.